Schimmert secretariaat@kerststallendorp.nl 17 tot en met 31 december 2023

Kerststallendorp Schimmert 2023: “Herberg van hoop”

Al 2023 jaar is de kerststal een “Herberg van Hoop”. Een schuilplaats voor velen. Een lichtpuntje in een donker bestaan en een donkere tijd. De kerststal verbindt en de kerstgedachte is een universele manier van samen komen, samen zorgen en samen zijn. In de aanloop naar Kerststallendorp Schimmert 2023 hebben we hierover gesproken met oud-pastoor John van Oss s.m.m. de grondlegger van de verzameling kerststallen die gedurende ons evenement verspreid door het dorp te bekijken zijn.

Ons thema: “Herberg van hoop”
“Hoop dat is de boodschap van Jezus!”, aldus oud-pastoor Van Oss. “Het nieuwe leven van Kerstmis geeft hoop op een gelukkig leven hier en vervolgens ook hoop op een leven na onze dood.”. Daarnaast hebben herbergen van oudsher een rol gespeeld in het leven van mensen. Oud-pastoor van Oss vervolgt: “Herbergen waren altijd al toevluchtsoorden voor mensen die door de woestijn op weg waren naar Jeruzalem. Men liep tijdens deze tocht op één dag van herberg naar herberg. De herbergen waren eenvoudig ingericht het was een ommuurd terrein, er waren overdekte slaapplaatsen met banken voor de mensen en hun ezels en kamelen konden op de open binnenplaats terecht. Ondanks de eenvoud waren de herbergen van levensbelang omdat het de enige plekken waren in de woestijn waar water en eten voorhanden waren. Daarnaast boden deze plekken dus veiligheid en beschutting. Zaken die Jozef en Maria in de kerstnacht ook vonden in de kerststal.”

“Nog steeds op reis door de woestijn”
Ondanks alle welvaart en alle voorzieningen van tegenwoordig ervaren veel mensen dat hun levensreis door een spreekwoordelijke woestijn gaat. Zij hopen een eigen herberg te vinden die (tijdelijk) voor beschutting kan zorgen op weg naar een betere toekomst. Het is te hopen dat de kerstgedachte voor hen een “Herberg van Hoop” gaat zijn. Samen met oud-pastoor Van Oss hopen wij in ieder geval vele mensen te mogen begroeten tijdens een van de evenementen die we organiseren rondom Kerststallendorp Schimmert 2023. Kijk op www.kerststallendorpschimmert.nl voor het volledige programma en volg ons op Facebook/Instagram om altijd goed geïnformeerd te zijn.

Tijdens Kerststallendorp Schimmert 2023 zal aan het thema “Herberg van Hoop” aandacht worden geschonken rondom de unieke grote kerststal in de kerk:

zondag 17 december 12:00 uur
Feestelijke opening van expositie in de kerk met muziek en zang.

donderdag 21 december 18:00-21:00 uur
“Sjömmert verleech ut duuster”,
Kerk geopend
Oansel in ‘t leech

Bezoek de levende kerststal bij de „Valkenhof“ in Oensel en wandel daarna door de sfeervol verlichte Schimmertse straten naar de kerk. Of loop vanuit de kerk naar Oensel! De levende kerststal is bij slecht weer binnen te bezoeken.

17 en 24 t/m 31 december 12:00-17:00 uur
Expositie in de kerk dagelijks geopend.
Tijdens de openingstijden zullen in de kerk tussen 14:00 uur en 16:00 uur diverse optredens plaatsvinden. Het programma wordt bekend gemaakt op onze website, Facebook en Instagram.

Wandelen langs kerststallen in het dorp kan door het volgen van een 5-tal bewegwijzerde wandelroutes van 17 t/m 31 december. Starten kan bij de kerk.

Vrije gift

Een digitale “vrije gift” voor Kerststallendorp Schimmert! 

Als u een vrijwillige gift wilt overmaken, kunt u dat doen door hier te klikken

of

middels de QR-code (indien u méér dan €0,50 wilt doneren ivm bankkosten).